متاسفانه بنا به دلایل شخصی سفرنامه قبرس شمالی را نتوانستم به محض رسیدن به خانه بنویسم . قبرس یکی از مقاصدی بود که مدت طولانی بود میخواستم به آن سفر کنم ولی هر بار فرصت بهتری پیش می آمد و به خود میگفتم وقتی دیگر به قبرس میروم بالاخره این روز فرا رسید و تونستم خواسته خودم رو انجام و به قبرس سفر کنم . با برنامه ای از زمستان بلیط های خود را رزرو کردیم تا تابستن را در آب های تمیز و خنک قبرس بگذرانیم .
با خواهر و همسرش و یکی از دوستانم این سفر رو آغاز کردیم. وجود خواهرم بسیار مفید و به نفع من بود چون او بیشتر از من دقت دارد و همه چیز را با جزئیات کامل به خاطر میسپارد . به خاطر همین حواس جمعی و دقت او بود که تونستیم هتل را از قبل رزرو کنیم و از تخفیف بالایی استفاده کنیم .
از آنجا که شغل من طوری است که نمیتوانم برای مدت طولانی مرخصی بگیرم به تور قبرس بروم برای همین در طول سالها به سفرهای کوتاه و 2-3 روزه عادت کرده ام متاسفانه سفر قبرس هم به همین منوال تنها به اندازه یک آخر هفته بود . چهارشنبه شب سوار هواپیما شده و جمعه شب دیر وقت به تهران بازگشتیم . اگر برایتان سوال پیش آمده که آیا می ارزید که برای این مدت کوتاه این قدر خرج کنیم باید با اطمینان بگویم که 100% می ارزید!
در مورد تاریخ جزیره قبرس اطلاعات پراکنده و بریده بریده ای در ذهن داشتم اما بعد از این 2 روز کوتاه حالا اطلاعات خیلی بیشتری از آن یاد گرفتم و همین یکی از دلایل عشق من به سفر و مکان های تازه و کشف نشده است . در واقع اطلاعاتی که با خوندن یک کتاب یا مطلبی در اینترنت تنها چند روز در ذهنم میماند وقتی که از نزدیک میبینم و یا از دهان یک محلی میشنوم برای همیشه در ذهنم باقی می ماند و هیچگاه فراموش نمیکنم همینجا اطلاعات جدیدی را که درباره قبرس یاد گرفتم با شما تقسیم میکنم :
قبرس سومین بزرگترین جزیره مدیترانه است . این جزیره در گذشته تحت حکومت یونانیان ، مصری ها ، رومی ها و ونیزی ها بوده و در سال 1571 به دست عثمانی ها می افتد . برای مدت طولانی جزیره قبرس تحت حکومت پادشاهان عثمانی بوده اما طی جنگ جهانی اول جزو مستعمرات انگلستان میشود . تا حدود سال 1960 تحت حمایت انگلستان بوده که هنوز آثار به جا مانده از آن زمان مانند شکل پریز برق ها و راننده هایی که در سمت راست حرکت میکنند به وضوح قابل مشاهده است .
در سال 1960 قبرس اعلام استقلال میکند و جمهوری قبرس تشکیل میشود. بین سالهای 1960 تا 1974 هنوز اختلاف بین ترک ها و رومی ها در جریان بوده . رومی ها معتقدند در این زمان ترک ها بطور وحشیانه ای دست به قتل عام بزرگی زده اند و به واقعه ای که در روز 21 دسامبر 1963 آغاز و 10 روز ادامه داشت ، "کریسمس خونین " میگویند .
در سال 1974 ترکیه با ارتشی به سمت قبرس میرود و قسمت شمالی آن را فتح میکند این اختلاف به طول میانجامد و بعدا با اصرار و فشار جهانی آتش بس اعلام میکند ولی سرزمین هایی که اشغال کرده بود که چیزی در حدود 37% کل جزیره است را جزو خاک ترکیه اعلام کرده و تحت حکومت خود در می آورد و تمام 170.000 ساکنان رومی – قبرسی که ساکن شمال قبرس بودند اخراج میکند و به عوض 50.000 فرد ترک –قبرسی و تعداد زیادی ترک که به تشویق دولت از ترکیه به آنجا مهاجرت کرده بودند را جایگزین آنها میکند .
جمهوری ترک قبرس شمالی که بعدها در سال 1983 دایر شد تنها از طرف کشور ترکیه به رسمیت شناخته شده و امروزه بسیاری از دولت ها قبرس شمالی را همان قبرس میدانند و به عبارتی قبرس شمالی de facto است بدین معنا که بر روی کاغذ و نقشه رسمی وجود ندارد ولی در واقعیت وجود دارد .
در سال 2004 رفراندومی از طرف سازمان ملل متحد برگزار میشود مبنی بر اینکه آیا مردم قبرس میخواهند متحد شوند یا خیر اکثریت مردم قبرس شمالی جواب " بلی " و مردم قبرس جنوبی "خیر " میگویند و به این ترتیب جزیره قبرس به شکل تقسیم شده باقی می ماند .
قبرس جنوبی به نیابت از کل جزیره از سال 2004 به اینطرف عضو اتحادیه اروپا است .
و اما اگر به امروز جزیره بازگردیم هنگام گردش در قبرس شمالی حسی مانند شهر های ساحلی ترکیه داشتیم و حس میکردیم به ترکیه رفته ایم نوشته های ترکیه ای ، آدم هایی که با لحجه ای خاص ترکی صحبت میکردند و غذاهای ترکیه ای بی تاثیر نبودند .
در تمام سفرنامه ها و راهنمای سفر هایی که قبل از سفر درباره قبرس خوانده بودم همه اظهار داشتند که کرایه ماشین و رانندگی در تور قبرس جسارت بزرگی میخواهد .
ولی ما بعد از کمی فکر به این نتیجه رسیدیم که به هر حال کرایه ماشین بیشتر به نفع مان است به این دلیل که به علت کمبود وقت در مدت کمی باید جاهای زیادی را میدیدیم برای همین قبل از حرکت با کمی تحقیق و تماس تلفنی از شرکتی به نام Ayaz rent a car ماشینی کرایه کردیم . ماشین ما Hundai Elantra بود و کرایه آن حدودا روزی 95 تومان میشد و خودتان باید بنزین میزدید . از نظر پارکینگ هم خیال تان راحت به مقدار کافی جا هست و بر خلاف خیلی از کشور ها پولی نیست . یا حداقل ما جایی نرفتیم که پول بگیرند .
اگرچه قرار داشتن فرمان ماشین در سمت راست ابتدا کمی عجیب به نظر می آید اما به مرور و در عرض چند ساعت به آن عادت میکنید .
هتل ما در زیبا ترین شهر قبرس یعنی گیرنه بود . اسم هتل ما Dome و در مرکز شهر قرار داشت ، قیمت یک شب اتاق دونفره یا به اصطلاح دبل حدود 260 تومان شد که شامل تخت و صبحانه بود . نکته ای که اینجا هست این است که گیرنه شهر فوق العاده زیبایی است و اگر شما هم مثل من زمان کمی داشته باشید و بخواهید همه نقاط دیدنی گیرنه را ببیند عملا فقط چند ساعت برای خواب در هتل خواهید بود و در نتیجه بهتر است هتل ارزان تری را انتخاب کنید .
هتلی که ما در آن اقامت داشتیم اگرچه از نظر موقعیت مکانی در جای خوبی قرار داشت اما کمی پر سر و صدا بود و متاسفانه دستشویی اتاق من هم بوی فاضلاب میداد . همچنین صبحانه هم باب میل من نبود و به نظرم تنوع کمی داشت . اگر یکی از دلایل تان برای سفر به قبرس شنا کردن در دریا و حمام آفتاب گرفتن در ساحل دریا است این هتل مناسب نیست و با ساحل فاصله نسبتا زیادی دارد . در کل به شخصه از هتل مان راضی نبودم.
همان جا با یکی از دانشجویان ایرانی مقیم قبرس آشنا شدیم و او راهنمایی مان کرد که برای شنا در دریا بهتر است به سواحل جنوبی برویم البته در خط ساحلی قسمت شمالی یعنی گیرنه هم جاهای تمیزی برای شنا هست اما در این نقاط ساحل صخره ای و رنگ آب تیره است به عوض سواحل قسمت جنوبی ماسه نرم و رنگ آب فیروزه ای است و قطعا شنا در این قسمت لذت بخش تر است برای همین ما هم به غازی ماغوسا (Gazimağusa) رفتیم .
غازی ماغوسا یک شهر قرون وسطایی است و تعداد زیادی بناهای قدیمی و قلعه های تاریخی در آن قرار دارد . بعد از اشغال قبرس شمالی توسط ترک ها بیشتر کلیسا های منطقه را به مسجد تبدیل کرده اند که از این میان مهم ترین آنها "کلیسای جامع سنت نیکلاس" است که امروزه به " مسجد لاله مصطفی پاشا - Lala Mustafa Paşa Camii " تغییر نام یافته . نکته مهم دیگر درباره اینجا درختی است که روبروی آن قرار دارد که یک درخت انجیر مصری است و کهن ترین درخت جزیره است . نام انگلیسی غازی ماغوسا Famagusta است که در خیلی از تابلو ها و در نقشه با آن روبرو خواهید شد .
یکی از محله های غازی ماغوسا محله ایست به نام ماراش (Maraş) در این جا حس میکنید زمان متوقف شده و اینجا شهر ارواح است . هتل های لب ساحلی متروکه ، خانه های بدون سکنه و مغازه های خالی و ... همگی حس بدی را به انسان القا میکند . این مکان همان جایی است که سالها پیش طی عملیاتی توسط نیروهای ترکیه ای غصب شده ، تخلیه میشود و حصاری به دور آن کشیده میشود . بعدها طی مقرراتی که گذاشته شد تنها به سربازان و نیروهای نظامی اجازه ورود به اینجا داده شد . کسانی که اجازه ورود داشته و این محله را با چشمان خود دیده اند ادعا میکنند همه جا و همه چیز مانند گذشته و دست نخورده باقی مانند . تابلو ها ، ویترین مغازه ها ، مبلهای داخل خانه ها ، سیگار های داخل جا سیگاری ، کتابهای بازی که نیمه باز روی مبل جا مانده و ...
در زمان قدیم این محله یکی از پر طرفدار ترین و شلوغ ترین مراکز توریستی گیرنه بوده اما حالا مانند شهر مردگان است پلاژ بینظیر روبروی آن هم منتظر است تا روزی دوباره کشف شود .
ما برای شنا معروف ترین پلاژ غازی ماغوسا یعنی پلاژ Palm Beach را انتخاب کردیم . ورودی ساحل رایگان است اما برای پتر سایبان 4 و برای تخت 15 تومان از ما گرفتند . دریا حرف نداشت آب زلال و فیروزه ای رنگ با دمایی مطبوع . آدم دوست نداشت از آب بیرون بیاید . کمی آن طرف تر صخره ای و پر از ماهی بود . دنیای زیر آب اینجا فوثق العاده است تگر علاقه دارید توصیه میکنم غواصی در این منطقه را از دست ندهید .
یکی دیگر از مکان های دیدنی ماغوسا یکی از شهرهای قدیمی یونان باستانبه نام سالامیس (Salamis) است . بهتر است بدانید که گیرنه شلوغ ترین و توریستی ترین شهر قبرس شمالی است در بسیاری از جاها ممکن است نام گیرنه را به شکل Kyrenia هم ببینید . داخل گیرنه بندری به شکل نعل اسب وجود دارد که با وجود قایق های بزرگ و کوچکی که در بندر لنگر انداخته اند منظره ای زیبا ساخته با وجود این منظره و رستوران ها و کافه های موجود در کنار دریا این بندر را به یکی از جاذبه های توریستی این شهر تبدیل کرده .
در انتهای بندر بنای تاریخی قلعه گیرنه وجود دارد. ساعت بازدید از قلعه تا ساعت 19 می باشد که متاسفانه ما چون دیر کردیم موفق به بازدید از داخل آن نشدیم اما قبل از سفر درباره موزه کشتی های غرق شده داخل قلعه بسیار شنیده بودم و خیلی دوست داشتم که از نزدیک ببینم که متاسفانه نشد.
زیبایی واقعی قبرس را در کوچه پس کوچه های آن میتوانید پیدا کنید . حتما کمی در کوچه های نزدیک ساحل قدم بزنید و کمی عکس بگیرید .
یکی دیگر از نقاط توریستی گیرنه Bellapais manastırı است . این مکان یک صومعه قدیمی است که معماری آن به سبک گوتیک است که منظره روز آن یک جور زیبا و منظره شب آن به طرز دیگری زیباست .
روز بعد باز برای کشف جزیره آماده بودیم پس تصمیم گرفتیم به کارپاس (Karpaz ) یعنی بالاترین نقطه جزیره رفتیم . در قسمت جنوبی منطقه Karpaz به پلاژ طلایی رفتیم . آب دریا در اینجا فوق العاده است و اگرچه کمی راه آن طولانی است اما بعد از دیدن و شنا کردن در آب اینجا همه خستگی راه از بین میرود.
یکی از اشکالات قبرس شمالی راه های آن است بیشتر جاده ها باریک و یک بانده هستند ، سرعت مجاز کم وهرجا ممکن است دوربین باشد . برای همین مجبورید یواش بروید و چون منظره غالب جاده ها خشک و بدون درخت است کمی حوصله تان را سر میبرد اما میتوانید هر وقت دلتان خواست از ماشین پیاده شده و کمی کنار دریا پیاده روی کنید .
وقتی به ساحل طلایی رسیدیم ماشین را سریع پارک کردیم و سریع خودمان را که راه و گرما کلافه شده بودیم به آب های فیروزه ای انداختیم اما متاسفانه در این حین متاسفانه ماشین را در جای نامناسبی پارک کرده بودیم و ماشین در ماسه ها گیر کرده بود و با کمک چند توریست دیگر که در آنجا بودند و حدود یک ساعت کلنجار رفتن توانستیم ماشین را به کمک تراکتور یکی از مسولان آنجا در بیاوریم .
نکته ای جالب درباره کارپاز این است که به الاغ های خود معروف است که موفق شدیم چند تایی از آنها را دیدیم .
قبل از بازگشت تصمیم گرفتیم سری هم به نیکوزیا (Nicosia) بزنیم . در واقع نیکوزیا در مرکز جزیره قرار دارد و در واقع برای گردش کامل جزیره بهتر است محل اقامت تان را در اینجا انتخاب کنید . اگرچه خود شهر خیلی جذاب نیست . در مرکز شهر نیکوزیا بازاری با کوچه های باریک و پر از دکان و مغازه وجود دارد و کمی جلوتر به مرز بین قبرس جنوبی و شمالی که به نام خط سبز معروف است میرسید . شهر عملا به دو نیم تقسیم شده اما متاسفانه نمیتوانید از مرز رد شوید حتی همه ساکنان قبرس شمالی هم نمیتوانند وارد قبرس جنوبی بشوند .
مهم ترین مکان های دیدنی نیکوزیا موزه های آن است . موزه قوم شناسی " Derviş Paşa Konağı " و موزه Barbarlık Müzesi که عکس هایی از زمان حمله رومی ها به ترک ها در این منطقه را به نمایش گذاشته از مهم ترین موزه های نیکوزیا است .
بعد از جاده بازار قدیمی نیکوزیا مهم ترین خیابان شهر جاده ای به نام Dereboyu است . این خیابان در واقع پاتوق جوان ها است و پر است از کافه های کوپک و دنج و مغازه ها و بوتیک های کوچک اگر میخواهید با دنیای جوانان قبرس بیشتر آشنا شوید حتما از این خیابان دیدن کنید .
اگر بخواهم درباره غذا و سرگرمی قبرس برایتان توضیح بدهم باید بگویم پنیری به نام hellim peyniri که نماد قبرس است در همه صبحانه ها وجود دارد و یکی از بهترین سوقاتی ها برای خانواده تان محسوب میشود . این پنیر دو نوع شور و کم نمک دارد . ما کمی از آن را برای خودمان از سوپر مارکت زنجیره ای به نام Lemar خریدیم تا چند روز بیشتر بتوانیم از این پنیر خوشمزه استفاده کنیم .
روز اول در جایی به نام Ali"s pizza پیتزا خوردیم که بدک نبود غذای مشهور اینجا دلمه مرغ است .
در گیرنه غذا نخوردیم اما همان روز اول یک کافه بار در کوچه های باریک گیرنه کشف کردیم و شب را به همانجا رفتیم . Ego Bar با فضای متفاوت و کوکتل هایی که به سلیقه شما درست میشود واقعا جای دلپذیری بود که آرزو دارم باز هم بتوانم به آنجا بروم .
اگر به نیکوزیا میروید حتما کباب شِفتالی " Sheftalia یا şeftali kebabı " را امتحان کنید که کباب مخصوص قبرس است .همینجا باید بگویم که شفتالی şeftali در زبان ترکی به معنای هلو است اما در این کباب هیچ خبری از هلو نیست وقتی از محلی ها درباره دلیل اسم آن پرسیدم متوجه شدم که نام این کباب از مخترع آن یعنی " شِف علی " به معنای سرآشپز علی گرفته شده و به مرور زمان به شفتالی تغییر یافته.
از آنجا که کباب شفتالی یکی از نمادهای اصلی قبرس است برای همین میخواستیم در بهترین رستوران آن را بخوریم برای همین از چند تا از مغازه داران پرسیدیم که کجا میتوان بهترین کباب را بخوریم اما هیچکسی جواب متقاعد کننده ای نداد و ما را به خیابان Dereboyu راهنمایی کردند در آنجا به اولین رستوران یعنی Califorian Gold رفتیم که بیشتر غذاهای مدرن داشت اما کباب شفتالی هم در منو بود . کباب بسیار خوشمزه بود و ما را راضی کرد . در کنار کباب هوموس و یک مزه ماستی هم سرویس میشد که عالی بود .قطعا در رستوران های کبابی میتوانستیم بهتر از این را پیدا کنیم اما چون ما وقت کافی نداشتیم مجبور شدیم به اولین رستوران برویم .
نوشیدنی در قبرس خیلی ارزان است خصوصا در Duty Free فرودگاه . همچنین چای انگلیسی هم نسبت به ایران خیلی ارزان تر است ما چند بسته چای Twining"s و Tetley گرفتیم . همچنین دوباره باید به پنیر Hellim اشاره کنیم که قطعا از خرید آن پشیمان نخواهید شد .
مهم ترین جنبه هایی که از تور قبرس از لذت بردم :
- مشکل ویزا ندارد .
- آب و هوای گرم آن بسیار برای شنا در آب دریا مناسب است .
- برای کسانی که به زبان ترکی آشنایی دارند مکان فوق العاده ای است که میتوانید براحتی با مردم محلی ارتباط برقرار کنید .
- آب فیروزه ای و تمیز کارپاز و ماغوسا فراموش نشدنی است .
- خبری از ترافیک و زندگی شهری نیست و آرامش کامل دارید .
- تنوع هتل ها در قبرس زیاد است و میتوانید از هتل های لوکس و شیک تا پانسیون های بدون ستاره پیدا کنید .
امیدوارم از سفرنامه قبرس شمالی من لذت برده باشید و بتوانید در سفرهای خود به این بخش از آن استفاده کنید